Намалява риска от атопичен дерматит, ринит и астма
Снимка: Shutterstock
За първи път френски учени доказаха връзка между консумацията на сирене в ранна възраст и хранителните и кожни алергии в живота на детето в по-късна възраст.
Алергиите са объркан отговор на организма спрямо безвредни фактори от околната среда или храни. Реакцията от страна на имунната система към всичко, което тя разпознава като алреген, е бурна.
През последните 20 години броят на алергичните хора се увеличил 2 пъти. А по прогнози на Световната здравна организация до 2050 г. 50% от населението ще е засегнато от поне един вид алергия.
Диагноза
Причините затова са много: и на първо време нарастване на хигиенните мерки и ограничения контакт с микробите още от ранно детство.
Има ли връзка между храненето някои алергии и астмата? На този въпрос пробва да отговори екип от френски учени от университетския център в Безансон.
От 2002 г. тяхното проучване наречено „Pature“ наблюдава деца, които живеят в селскостопански райони в 5 европейски страни – Германия, Швейцария, Австрия, Франция и Финландия. Проучванията им доказват, че процентът на алергии там е по-нисък както и, че разнообразното хранене също има принос.
Една част от проучването е насочено специално върху консумацията на сиренето – продукт, който има разнообразен микробиологичен състав.
Екипът проследил ефектът върху 931 деца от раждането им до 6-годишна възраст.
По малко екземи, ринити и астма
Те проследили консумацията на 6 вида сирена - твърди, полутвърди, меки, синьо сирене и пресни сирена от деца над 18 месеца. И установили, че те значително намаляват риска от атопичен дерматит от 12-ия до 18-ия месец, а в по-късна възраст пазят и от хранителни алергии. Оттук намалява и рискът за алергичен ринит, астма и висока чувствителност към други алергени, които попадат в организма на детето при вдишване, твърдят учените.
Източник: parents.fr, адаптация Мона Василева
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари